Ana Sayfa > Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Okulumuzun web sitesinde “Başvuru İşlemleri” sekmesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.  

Evet, yaş sınırı var. 22 yaşını bitirip 23 yaşından gün almış olmak gerekiyor.  

Müdürlüğümüze yapılan tüm başvurularda biyometrik fotoğraf istenmektedir.  

En az ilköğretim (ortaokul) mezunu olmak gerekiyor. 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokul mezunu olanlar da ilkokul diploması ile başvuru yapabilirler.  

Mesleğinde sigorta hizmetinin olması yeterlidir. SGK’dan alınacak barkodlu hizmet dökümünde meslek kodu kısmında meslek kodunun belirtilmiş olması gerekmektedir. 

Mesleğinde sigorta hizmet süresinin 5 yıl (1800 gün) olması gerekmektedir. SGK’dan alınacak barkodlu hizmet dökümünde meslek kodu kısmında meslek kodunun belirtilmiş olması gerekmektedir. Bu durumda önce kalfalık sınavına başvuru yapılır. Kalfalık belgesini hak ettikten sonra dilekçe ile başvuru yaparak ustalık sınavına başvuru yapılır. 

Vergi dairesinden alınan vergi mükellefiyet belgesi ile SGK’dan alınan bağkur hizmet dökümündeki sürelerin birbirinden farklı olması durumunda SGK’dan alınan bağkur hizmet dökümü dikkate alınmaktadır.

Kalfalık sınavlarına girmek için yaygın eğitim kurumlarından alınan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs belgelerinin süresi 468 saat olması gerekmektedir. Ustalık sınavlarına girmek için yaygın eğitim kurumlarından alınan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs bitirme belgelerinin en az 756 saat olması gerekmektedir. Birden fazla kurs bitirme belgesine sahip olan adayların kurs bitirme belgeleri ilgili meslek dalında olmak kurs sürelerinin toplamı alınarak başvurusu değerlendirilir. Ancak mükerrer olan (aynı olan) kurs belgeleri dikkate alınmayacaktır. Mükerrer olan kurs belgelerinden süresi daha fazla olan kurs bitirme belgesi dikkate alınacaktır. 

Mesleki yeterlilik kurumundan alınan 3. Seviye MYK belgeleri ile kalfalık sınavlarına, 4. Seviye MYK belgeleri ile ustalık sınavlarına başvuru yapabilirsiniz.

1986 – 1987 eğitim öğretim yılından itibaren 3 yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavına katılarak ustalık belgesi alabilirler.  

Aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavı başvurusu yaparak, teorik ve beceri sınavlarına katılarak ustalık belgesi alabilirsiniz.  

Prim hizmet belgesinde meslek kodunun belgelendirilemediği durumlarda Ek-1 formundaki Hizmet Belgesi bölümünün işyeri tarafından doldurulup onaylanması halinde beyana göre işlem yapılmaktadır.  

Sınav başvuru dönemlerinde dilekçe ile başvuru yaparak tekrar sınava girebilirsiniz.  

Mesleğinde sigorta hizmet süresinin 5 yıl (1800 gün) olması gerekmektedir. SGK’dan alınacak barkodlu hizmet dökümünde meslek kodu kısmında meslek kodunun belirtilmiş olması gerekmektedir. 5 yıllık sigorta hizmetiniz bulunmuyor ise mesleki eğitim merkezine ustalık eğitimine kayıt yaptırıp 1 sene ustalık eğitim alabilir ve ustalık sınavında başarı gösterip ustalık belgesi alabilirsiniz. Ustalık eğitimine kayıt işlemleri hakkında okulumuzun web sitesindeki “Başvuru İşlemleri” -> “Ustalık Eğitimi” kısmından bilgi alabilirsiniz. 

Mesleğinde sigorta hizmet süresinin 5 yıl (1800 gün) olması gerekmektedir. SGK’dan alınacak barkodlu hizmet dökümünde meslek kodu kısmında meslek kodunun belirtilmiş olması gerekmektedir. Meslek dalında alınan öğrenim süresi ustalık süresi hesabında dikkate alınır. (Örneğin; Kalfalık belgesini mesleki eğitim merkezinde 3 yıl öğrenim görerek almış iseniz, 2 yıl sigortalı hizmetiniz olması yeterlidir) 5 yıllık sigorta hizmetiniz bulunmuyor ise mesleki eğitim merkezine ustalık eğitimine kayıt yaptırıp 1 sene ustalık eğitim alabilir ve ustalık sınavında başarı gösterip ustalık belgesi alabilirsiniz. Ustalık eğitimine kayıt işlemleri hakkında okulumuzun web sitesindeki “Başvuru İşlemleri” -> “Ustalık Eğitimi” kısmından bilgi alabilirsiniz.  

Beceri sınavının %60’ı, e-sınavın %40’ı alınarak başarı durumu hesaplanmaktadır. Beceri sınavından en az 50 puan almış olmanız ve e-sınava mutlaka girmiş olmanız şartı ile başarılı sayılmanız için not ortalamanızın en az 50 puan olması gerekmektedir. Beceri sınavında 100 almış olsanız bile e-sınava girmez iseniz başarısız olursunuz.

Beceri sınavının %60’ı, e-sınavın %40’ı alınarak başarı durumu hesaplanmaktadır. Beceri sınavından en az 50 puan almış olmanız ve e-sınava mutlaka girmiş olmanız şartı ile başarılı sayılmanız için not ortalamanızın en az 50 puan olması gerekmektedir. Beceri sınavında 100 almış olsanız bile e-sınava girmez iseniz başarısız olursunuz. 

8- E-sınavdan 100 aldım. Beceri sınavına girmesem olur mu? Beceri sınavının %60’ı, e-sınavın %40’ı alınarak başarı durumu hesaplanmaktadır. Beceri sınavından en az 50 puan almış olmanız ve e-sınava mutlaka girmiş olmanız şartı ile başarılı sayılmanız için not ortalamanızın en az 50 puan olması gerekmektedir. E-sınavdan 100 almış olsanız bile beceri sınavına girip en az 50 puan almanız gerekmektedir. 

Beceri sınavının %60’ı, e-sınavın %40’ı alınarak başarı durumu hesaplanmaktadır. Beceri sınavından en az 50 puan almış olmanız ve e-sınava mutlaka girmiş olmanız şartı ile başarılı sayılmanız için not ortalamanızın en az 50 puan olması gerekmektedir. Beceri sınavından en az 50 puan almış iseniz, esınava girmiş iseniz ve ortalamanız da 50’nin üzerinde ise başarılı olmuşsunuz demektir. Tekrar sınavlara girmenize gerek yoktur. Girmiş olduğunuz sınav türünde belgeyi hak etmiş durumdasınız.  

Beceri sınavının %60’ı, e-sınavın %40’ı alınarak başarı durumu hesaplanmaktadır. Beceri sınavından en az 50 puan almış olmanız ve e-sınava mutlaka girmiş olmanız şartı ile başarılı sayılmanız için not ortalamanızın en az 50 puan olması gerekmektedir. E-sınavdan 100 puan almış olsanız bile beceri sınavından en az 50 puan alana kadar beceri sınavlarına girmeniz gerekmektedir. 

E-sınav ücreti Ödeme işlemleri bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte genellikle şu şekilde ödemeler yapılabilmektedir. ÖDEMELER -> EĞİTİM ÖDEMELERİ -> MEB ÖDEMELERİ -> KALFALIK USTALIK SINAVI 2020 NİSAN Halkbank, Ziraat Bankası veya Vakıflar Bankası ATM'lerinden veya İnternet Bankacılığı üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı hesabına yatırılacaktır.  

Sınav giriş belgelerini, kayıt aşamasında size verilen bilgilere göre ve okulumuzun web sitesinde belirtilen tarihlerde kurumumuzdan imza karşılığında alabilirsiniz. 

Sınav sonuçlarını kurumumuzun web sitesindeki “Sınav Sonuçları” sekmesinden öğrenebilirsiniz.  

Sınav giriş belgesini almaya geldiğinizde kurumumuzdan öğrenebileceğiniz gibi okulumuzun web sitesinde yapılacak duyuruları takip ederek de öğrenebilirsiniz.